Zagreb, 6. rujna 2023.Poliklinika Medikol dobila je prestižni status Ustanove za obavljanje znanstvene djelatnosti u području biomedicine i zdravstva te je u tijeku službeni upis u Registar znanstvenih organizacija. Akreditacija je rezultat dugogodišnjeg rada i pripreme opsežne dokumentacije temeljito provjerene od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje te predstavlja potvrdu spremnosti i kvalitete Poliklinike Medikol, najveće privatne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, za provođenje znanstvenih istraživanja.

Više od 15 godina Poliklinika Medikol je nastavna baza sveučilišta i veleučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Osim toga, tvrtka Philips, vodeći svjetski proizvođač zdravstvene tehnologije, nakon desetljeća zajedničke suradnje, proglasila je Medikol svojim referentnim centrom PET/CT dijagnostike za zemlje srednje i istočne Europe.

Dobivanje dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno, statusa znanstvene ustanove nije iznenađenje s obzirom da Poliklinika Medikol kontinuirano sudjeluje u provođenju nekoliko aktualnih znanstvenih projekata.

„Dobiveni status znanstvene ustanove, koji ima svega nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, Poliklinici Medikol omogućit će prijavu i sudjelovanje u projektima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, kao i u EU projektima koji se kontinuirano raspisuju za različita znanstvena polja i teme, a u kojima je poželjna suradnja više znanstvenih institucija. Naša posvećenost izvrsnosti u području pružanja zdravstvenih usluga, ali i u medicinskom istraživanju te praksi prepoznata je i potvrđena ovom akreditacijom. Poliklinika Medikol već planira daljnju suradnju s medicinskim fakultetima u RH sada i kao znanstveno-nastavna ustanova te ćemo i na taj način pridonijeti razvoju i edukaciji mladih liječnika i medicinskih sestara i njihovom ostanku u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“, izjavio je dr. sc. Dino Pavičić, predstojnik pulmološkog odijela i predsjednik stručnog vijeća poliklinike Medikol.

U području istraživanja i znanosti Poliklinika Medikol prisutna je od 2007. godine, kada je u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković osnovala zajedničku tvrtku „Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o“, koja je jedini regionalni proizvođač radiofarmaceutike neophodne za dijagnostiku PET/CT uređajima, čime je prekinuta dotadašnja ovisnost o uvozu i stvoren hrvatski proizvod koji se izvozi na tržišta regije. Znanstvenici te tvrtke publicirali su dosad više od 40 znanstvenih radova, od kojih mnoge u prestižnim i najviše rangiranim inozemnim časopisima koji imaju visok “impact factor” i najvišu razinu citiranosti, a zdravstveni stručnjaci Poliklinike Medikol sveukupno su objavili više od 700 različitih stručnih radova i publikacija.