Opis
Hranom se unosi 8 do 15 g NaCl na dan, što zadovoljava potrebe organizma. Kloridi se apsorbiraju u tankom crijevu, iz cirkulacije se uklanjaju u bubregu prelazeći u glomuralni filtrat iz kojeg se, uglavnom u proksimalnom dijelu tubula, pasivno reapsorbiraju. Manji dio se izlučuje znojem. Kloridi su glavni anion izvanstranične tekućine, i s natrijem glavni čimbenik u ravnoteži tekućine, osmotskog tlaka i acido – bazne ravnoteže. Slično ostalim ionima, uobičajeni uzroci njihovog smanjenja su posljedica smanjenog unosa hranom, povraćanje i smanjena bubrežna reapsorpcija kao i neki oblici acidoze i alkaloze.

Zašto se određuju kloridi?
Kloridi se koriste u dijagnostici i praćenju niza bolesti koje utječu na acido-bazni status i ravnotežu vode u organizmu.

Referentni interval:
Muškarci i žene u odrasloj dobi: 97 – 108 mmol/L

Hiperkloremija označava povećanu koncentraciju klorida u krvi i može se pojaviti u stanjima dehidracije, bubrežne acidoze,  kroničnih bubrežnih bolesti i  Addisonove bolesti.

Hipokloremija je stanje smanjene koncentracije klorida u krvi i najčešće nastaju kod raznih gastrointestinalnih poremećaja praćenim proljevom i povraćanjem, dekompenzirane srčane bolesti,  respiratorna alkaloza,  prekomjerno davanje fiziološke otopine

Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka

Uzorak:
serum (venska krv), 24h urin
Priprema pacijenata:
Nije potrebna posebna priprema

Vrijeme određivanja:
Nalaz je gotov 1,5 nakon vađenja krvi – nalaz je gotov isti dan