Viskosuplementacija kao lijek za osteoartritis

Što je osteoartritis?

Osteoartritis je kronična degenerativna bolest zglobova. Javlja se kao prirodna posljedica starenja. Kako starimo, tako se povećava količina vode u hrskavici, dok se proteini hrskavice polako degeneriraju. To rezultira trošenjem i propadanjem hrskavice.

Uloga zglobne hrskavice je da služi kao meko vezivno tkivo koje čini potporu među kostima te olakšava klizanje zglobnih površina. Trošenjem hrskavice gubi se stabilnost i elastičnost zgloba te dolazi do trenja među kostima. To u konačnici dovodi do boli i smanjenja pokretljivosti tog zgloba.  Također, može doći i do rasta koštanih izbočina koji uzrokuju još jaču bol te još manju pokretljivost.

Liječenje osteoartritisa

Iako se osteoartritis ne može u potpunosti izliječiti, postoje metode koje mogu značajno umanjiti bolnost. Jedna od tih metoda je viskosuplementacija.

Što je viskosuplementacija?

Terapijska metoda aplikacije hijaluronske kiseline direktno u zglob. Time se smanjuje bol te poboljšava pokretljivost zgloba. Također, usporava se progresija osteoartritisa te odgađa operacijsko liječenje u smislu ugradnje umjetnog zgloba

Viskosuplementaciju preporučuje i izvodi specijalist ortoped. Prvo je potrebno obaviti specijalistički pregled kako bi liječnik specijalist ustanovio u kojem je stanju zglob te koja je metoda liječenja najoptimalnija.

Rezultati viskosuplementacije

Mnogi pacijenti navode da osjećaju smanjenje boli u vremenskom periodu od tri do pet tjedana nakon primjene injekcija. Prema povratnim informacijama pacijenata koji su radili viskosuplementaciju, najznačajnija razina ublažavanja boli dolazi dva do tri mjeseca nakon prve injekcije.

U Poliklinici Medikol, tretman viskosuplementacije izvodi Jure Serdar, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije.

Da biste saznali više o viskosuplementaciji i jeste li kandidat za liječenje, kontaktirajte nas pozivom na broj 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.