Opis
Jod (I) je najteži kemijski element koji se pojavljuje u biološkim organizmima. Njegova niska koncentracija u tlu ima za posljedicu nedostatak joda u mnogim živim organizmima, pa i kod ljudi; procjenjuje se da nedostatak joda ugrožava oko 2 milijarde ljudi u svijetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije. Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10-15 %. Od gušavosti na svijetu pati 700 milijuna ljudi.
Jod je potreban za normalan rad štitne žlijezde, te sintezu hormona štitnjače (tetrajodtironin (tiroksin, T4) i trijodtironin (T3))
Problem nedostatka joda se u Hrvatskoj, kao i u većini razvijenih zemalja, rješava jodiranjem soli, čime se istovremeno provodi i prevencija gušavosti. Od 1997. godine kilogram soli treba sadržavati 15 – 23 miligrama joda.
Bogate namirnice s jodom su: mliječni proizvodi, jaja, morska riba, alge, školjke, soja, sezam, češnjak, blitva, tikvice, repa i špinat. S druge strane, kupusnjače kao što su kelj, brokula i cvjetača sadrže tvari koje ometaju metaboličke funkcije joda i rad štitne žlijezde.
U ljudskom se organizmu nalazi 15 do 20 mg joda, od kojih je 80 % u štitnoj žlijezdi.

Referentni interval

46.0- 70.0 µg/l

Manjak joda dovodi do gušavosti, miksdema i hipotireoze.

Povišene koncentracije mogu imati toksične učinke ako se dnevo unose u koncentracijama većim od 1.1 mg/dan.

Vrsta i vrijeme uzimanja uzorka

Uzorak:
serum (venska krv)
Posebna priprema nije potrebna.

Vrijeme određivanja:
do tri tjedna