Onkološki pregled i dijagnostika

MALIGNE BOLESTI

Maligne bolesti su značajni zdravstveni problem, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. Prema najnovijim podacima, rak je drugi uzrok smrti iza kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti u RH iznosi oko 25.000 godišnje, od čega u istom vremenskom razdoblju umre oko 14.000 bolesnika. Omjer pojavnosti raka u muškaraca u odnosu na žene je 53:47%, a smrtnosti 58:42%.

ČIMBENICI RIZIKA

Moguće je da osobe s nekoliko čimbenika rizika nikada ne razviju rak, dok neki bez jasnih čimbenika rizika, dobiju rak. Opći čimbenici rizika za rak su starija dob, osobna ili obiteljska anamneza, pušenje duhanskih proizvoda, konzumacija alkoholnih napitaka te pretilost (gojaznost). Također mogu biti i neke virusne infekcije poput infekcije humanim papiloma virusom (HPV), specifične kemikalije, kao i izloženost zračenju, uključujući ultraljubičasto zračenje sunčevih zraka.

GENETSKI ČIMBENICI

Budući da se neke vrste zloćudnih bolesti češće javljaju u pojedinim obiteljima, svakako treba uzeti u obzir genetske i reproduktivne čimbenike. Potrebno je procijeniti rizik kod osobe koja naslijedi defekt u genu za određenu vrstu raka. Otkrivanje raznih oblika bolesti u ranoj fazi može uvelike poboljšati izglede za učinkovito liječenje, smanjujući smrtnost i poboljšavajući kvalitetu života.

PROBIR

Probir (“screening”) u zdravoj asimptomatskoj populaciji za rano otkrivanje raka u današnje vrijeme moguć je za:

Rano otkrivanje raka najviše doprinosi povećanju preživljenja malignih bolesti.onkološki bolesnik

VAŽNOST ONKOLOŠKOG PREGLEDA I STRUČNOG MIŠLJENJA

Adekvatan onkološki pregled uz korištenje suvremenih laboratorijskih (tumorski biljezi), radioloških (CT, MR, PET/CT) i patohistoloških pretraga, kao i molekularnog profiliranja, omogućuje rano otkrivanje raka, utvrđivanje potencijalnog povratka bolesti i uspješno liječenje, u visokom postotku i izlječenje zloćudnih bolesti.

Ukoliko se pacijentu detaljno pojasni dijagnoza i plan liječenja, tada taj isti pacijent može preuzeti aktivniju ulogu u samom procesu liječenja. Studije pokazuju da osobe sa zloćudnom bolešću koje su dobro informirane o svojoj bolesti i mogućnostima liječenja, obično imaju bolje ishode i manje nuspojava liječenja.

Vrijednost drugog stručnog mišljenja općenito je prihvaćena među liječnicima, doprinosi pravilnom odabiru vrste terapije i poboljšanju liječenja onkoloških bolesnika.

Od sada uz suvremenu dijagnostiku u Poliklinici Medikol u Zagrebu možete obaviti i specijalistički onkološki pregled, kod doc.dr.sc. Zorana Rakušića, prim.dr.med. specijalista onkologije i radioterapije.

Za više informacija ili rezervaciju termina pregleda nazovite direktno Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili se javite mailom na info@medikol.hr.